Karriereveiledning med en tvist

Nok en gang diskusjonen om fremtidige nødvendige yrker for arbeidsmarkedet blåser opp. Spådommer om behov tilknyttet forskjellige fagområder kriger i media om hva som kommer til å bli mest ettertraktet og dermed forteller ungdommer at dette!!- Dette er det dere må satse på for å bli gode borgere og være en produktiv del av systemet.

Jeg jobber til vanlig med studie- og yrkesveiledning for voksne som har falt ut av arbeidsmarkedet på grunn av helsevansker. I alle årene jeg har brukt på å snakke med mennesker har jeg en viktig variabel i bakhodet: hver enkelt menneske greier fint å velge selv hva de ønsker å bruke livet sitt på. Systemet gir overflødige råd om hva skal ungdommen bli for å fortsette å delta i et firkantede system.

Denne tankegangen er grunnen til at jeg finner disse utslagene fra arbeidsgiverorganisasjoner, støtteapparatet og øvrige samfunnsvitere som en hån mot menneskenes rett til å bestemme over eget liv, hovedsakelig mot ungdommer. Da er media spesielt gode til å krisemaksimere behovene vi kommer til å ha i fremtiden for å komme med overskrifter som leker med skyldfølelse og usikkerheten noen kan ha om sine egne karrierevalg.

Systemet skal ikke bestemme hva du ønsker å bruke tiden din på

Til dere ungdommer, ikke fortvil. Uansett hva dere leser i media, hører ved familieselskaper eller snakker med andre velmenende rådgivere om, sannheten er at dere bestemmer over deres egne valg. Det er fint at vi kan se behovene om hvordan samfunnet kan bli, men det viktigste er nemlig hvordan ønsker dere at et fremtidig samfunn skal se ut når dere skal velge veien videre.

Her lønner det seg å lytte til hjertet og at hjernen viser veien framover. Det finnes verken enkle løsninger eller lette veier dit man vil. I tillegg endrer vi målene underveis, så her gjelder å ha et åpent sinn og ta fatt i livet som en spennende reise. Tålmodighet og nysgjerrighet derimot kan være gode redskaper i livets reise, men disse skal kun støtte våre indre ønsker om hvordan vi vil bidra i verden.

Det er alltid lov å ombestemme seg

Livet er en reise hvor vi er nødt til å ta avgjørelser som påvirker oss i en periode. Hvis det er en konstant i livet er det faktisk er vi er alltid i endring. Det vi tror passer oss i dag kan være helt uaktuelt om et par år. Både individuelle forskjeller, interesser, ferdigheter og vår egen situasjon påvirker våre valg. Derfor må vi alltid ha i bakhodet at det er nettopp det ungdommen må vite. Vi trår ikke feil hvis de ombestemmer oss underveis. Det går pent an å ha to eller tre yrker, så lenge man trives og kan utforme omstendighetene rundt seg til en bedre verden.

options-396266_1280

I samfunnet vårt anses feil som nederlag, når sannheten er at feil er gode forsøk som tar oss nærmere til ønskene våre. Kunnskapen er aldri bortkastet, og selv om man starter opp i en bestemt retning vil det ikke si at man må fullføre nettopp det. Vi må gi ungdommene våre rom til å prøve og feile som en grunnleggende læringsprinsipp. Selvsagt går det an å kunne planlegge og forutse om et bestemt valg kan fungere, men man vet jo aldri før man har prøvd.

Se opp og fram, vi er aldri utlært

Mange rådgivere fokuserer nøye på neste steget i utdanningsforløpet. På ungdomsskole er det videregåendevalg som gjelder, mens universitetet står for tur i løpet av videregående skole.

Så lurer jeg på om dette er ikke et snevert tilnærming siden mennesker faktisk lærer hele tiden i løpet av livet. Den eneste konstanten i livet er endring, kunne da en mer bred veiledning som omfavner livsløpsperspektiv bidra til mer realistiske og kloke valg basert på egne interesser?. Dessuten for mange er det litt brått å måtte ta et valg på relativt kort tid som kan påvirke nærmeste fremtiden. Det er bedre å finne alternativer så hver ungdom bruker den tiden den trenger for å finne ut av hva som passer best for en selv. Hvor står det at vi må velge våre karriere før vi er 18 år? Det er mange aktiviteter som kan åpne uventede veier til økt selvinnsikt, oppdagelse av skjulte talenter eller dyrking av egne interesser, så hvorfor fokusere kun på skolen som læringskilde? Vi lærer når vi reiser, vi lærer når vi driver med idrett, vi lærer når vi går på konsert, vi lærer når vi samhandler med andre. Man kan alltid gå tilbake til skolebenken om man ønsker det, og spesielt hvis man er motivert nok til å jobbe med teoretiske delene av et bestemt fagområde. Derfor må gi vi ungdommen tid og rom til å tenke og reflektere uten press.

Vi kan veilede unge mennesker men vi skal aldri bestemme for dem. Derfor bør karriereveiledning være en støtte for å få frem egne styrker og ressurser mens vi stoler fullt på at hver enkelt individ klarer å bestemme over sitt eget liv.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s